בעידן שבו פריצות דרך טכנולוגיות ותמורות גיאו פוליטיות קורות על בסיס יומיומי ובאופן שגובר על כל דמיון, נדמה כי העתיד נמצא מחוץ לשליטה. ברגעים כאלה, גוברת המשיכה אל העבר, כעוגן להיאחז בו בתקופות סוערות. אולם העבר תמיד משתנה כשהוא מועתק אל ההווה, וההיאחזות בו משפיעה באופן בלתי נמנע על העתיד.
שימור ושמרנות הם הכלים שלנו להיאחז בעבר. אולם כיצד ניתן לפרק מונחים אלו כדי לשאול מחדש שאלות על העתיד? אילו טכניקות חבויות בבסיסן, כיצד הן זולגות מעבר למשמעויות הצפויות המשויכות אליהן? ואיך פועל העיצוב בתפר שבין עבר לעתיד - כפורץ דרך או דווקא כמקבע מוסכמות?
תחת התמה "השמורה" יושקו בשבוע העיצוב ירושלים כ-30 אירועים, תערוכות ופרויקטים מקומיים ובינלאומיים שידונו בשאלות של שימור ושמרנות. העבודות יעסקו במערכת היחסים בין העבר לעתיד דרך ההווה - במובניו החברתיים, האנושיים, הטכנולוגיים והתרבותיים, ובכוחו של העיצוב לשחק בתוכם.
שבוע העיצוב הוא פרויקט הדגל של הפעילות המקצועית של בית הנסן, שמייצר פלטפורמה לפיתוח וקידום תחום העיצוב בארץ, בהובלתם של משרד ירושלים ומורשת והרשות לפיתוח ירושלים ובתמיכת הקרן לירושלים. המהדורה השביעית של שבוע העיצוב ירושלים תתקיים בין ה-7-14 ביוני ברחבי שכונת טלביה בירושלים. למעלה מ-100 מעצבים מהארץ ומהעולם יציגו בבית הנסן ולאורך הציר שנמתח ממנו לאורך רח' שופן, דרך רחבת תאטרון ירושלים, ועד למבנה הרחב ששימש בעבר כמרכזית בזק שבו תוצג התערוכה המרכזית.
ערב הפתיחה של שבוע העיצוב יצוין במספר התרחשויות ומופעים: בבית הנסן יקבל את פני הבאים האמן גיא קניגשטיין במיצג ומיצב של יצור בלוני הליום בצורת סמלי תרבות, המעצב גיא משעלי יזמין את הקהל להביא חפצים שיורכבו יחד וישומרו במיצב של אריזת ואקום ייחודית, סטודיו מג'נטה יציג פרשנות חדשה למשחק הפינג פונג, מיכל אביתר תתבונן על שימור ושחזור מזון דרך עבודה עם מלח.
"סלון" הילדים שעוצב במיוחד עבור המבקרים הצעירים, יזמין את הילדים שבקהל למיצב אינטראקטיבי מתמשך.
זירת השוק וזירת הגן ייצרו חלל דינאמי ואינטראקטיבי של התרחשות ואירועים החל מערב הפתיחה ולאורך השבוע. "זירת השוק" תקבל את פני הבאים למבנה מרכזית בזק, ותעסוק במושג כיכר השוק כמקום שבו מתחוללות מהפכות ובתפקיד העיצוב כאחראי למעטפת החזותית שמובילה את השינוי. בהובלתו של המעצב טל גור, יחולל צוות מעצבים שבוע של מהפכה מתמדת ויקים כיכר מהפכה באמצעות דגלים, כרזות, פסלי תלת-מימד, עלונים ועוד.זירת עיצוב ״הגן״, בהובלת קולקטיב ״אניה" תפעל על טראסות הגן בבית הנסן, ותציג פרשנויות של מעצבים לשאלות סביב שימור ויחסי אדם וטבע.
פרוייקט השימור האנושי
במסגרת תכנית הצוותים הבינלאומית, צוותו גם השנה חמישה מעצבים ישראלים לחמישה מעצבים מאירופה, ליצירת פרויקטים חדשים שיהוו את לב התערוכה המרכזית שתוצג במבנה מרכזית בזק.
לצד חמשת עבודותיהם של הצוותים יציגו בתערוכה המרכזית עבודות מהארץ ומהעולם, כמו למשל הפרויקט The alternative limb project
של סופי אוליבירה ברטה, שמציע תותבות ייחודיות המדמיינות מחדש את תפקידה ונראותה של התותבת - מתותבות עם חלקים ניתנים להחלפה, דרך תותב הנראה כשרך ועד תותב המהבהב בקצב פעימות הלב; ה-Graham project, שמציג איך הגוף האנושי היה מתפתח לו היה מכוון להישרדות בתאונות דרכים; או פרוייקט Plate Recorder של ליאת סגל, שמתעד את הקול האנושי בסימונים על צלחות קרמיקה.
במסגרת עונת התרבות צרפת-ישראל יקיים שבוע העיצוב שיתוף פעולה עם הפורום לעיצוב מפריז. הדיי עפאים ודלפין הוגה יעסקו בשימור וסביבה דרך עיסוקם בעיצוב ובמזון, קובי ווגמן והאב אוליביה תומה ונרד - יעסקו בשימור ותרבות תוך התייחסות לפרויקט מולטימדיה לשימור התנ"ך, ושירה ז' כרמל ולודביג הופלין מהסטודיו הפריזאי H5 יעסקו בשימור וחברה מתוך התבוננות על אצטדיון טדי וכדורגל.
במרכזית בזק יוצג פרויקט "רשמים של זמן", שעוסק במושג הזמן דרך סדרה של שולחנות ״מציירים״. במחברות שיקבלו המבקרים תדפיס מדפסת עטים ייחודית ציטוט, שרטוט או איור שיעסקו באנקדוטות שונות של מושג הזמן. העבודה בהובלת ג׳ון סטם, היא פרי שיתוף פעולה בין שבוע העיצוב בירושלים, גלריה 33Z הבלגית והביאנלה לעיצוב באיסטנבול שאוצר יאן בולן.
במסגרת שיתוף פעולה עם המכון הפולני הוזמנו שלושה משרדי עיצוב גרפי פולנים צעירים ופורצי דרך ליצור עבודה חדשה. באמצעות מדפסת ייחודית Hand-held יעבדו המעצבים ישירות על החלל וקירותיו בשלל צבעים.
פסטיבל סרטי העיצוב של מילאנו יתארח גם השנה בשבוע העיצוב גם השנה עם מבחר סרטים שיוקרנו בבית הנסן.
ירושלים אז ועכשיו
התכנית ׳היסטוריה מקומית׳ תתמקד השנה בציון מאה שנה ל״אגודה למען ירושלים״. האגודה שהוקמה בשנת 1918 ניסחה את הזהות החזותית של ירושלים, החל מחיפויי האבן וכלה בייבוא וריכוז מלאכות יד ״ירושלמיות״ כמו הקרמיקה הארמנית, שהפכה לשלטי הרחובות בעיר. התערוכה תציג את השפעותיה של האגודה על האופן שבו ירושלים נראית ונתפשת כדימוי, ותזמין מעצבים להתבונן על הגדרת פני העיר ולשאול את השאלה שנשאלה לפני מאה שנה: ״מה יש לשמר מירושלים?״.
תשעה בעלי מלאכה ירושלמים וותיקים, בניהם בונה כינורות, כורכת, מפעל למטאטאים ובית מלאכה לקרמיקה ארמנית, ישתפו פעולה עם מעצבים ירושלמים מתחומים שונים במסגרת תכנית העסקים הקטנים. התהליכים והתוצרים של פרויקט כלכלה מקומית בינתחומי ובין-דורי זה יציגו בבית הנסן ומוצריו יוצעו למכירה לקהל הרחב.
תחת הכותרת ״חדרי עתיד״ יציגו בפלטפורמה אקדמית חדשה חמש אקדמיות את הפרספקטיבה שלהן על הבאות. בפורמט שהוא בין תערוכה למיצב ישתתפו השנה המחלקה לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי בחולון, המחלקה לעיצוב טקסטיל בשנקר, המחלקה לאופנה וצורפות, בצלאל, המחלקה לתקשורת חזותית בויצו חיפה ואקדמיית מוטזיוסמקיל- גרמניה, בקורס בהובלת האוצרת והמעצבת מטילדה קז׳קובסקי. לצידן יציג מסלול אודות עיצוב בתואר השני לעיצוב תעשייתי בבצלאל בהנחיית מיה דבש ומעיין פוס את התערוכה "על המשמר״. בנוסף יתקיימו שיתופי פעולה עם המוזאון לאמנות האסלאם, מוזיאון ארצות המקרא, בית אליאנס, גלריית המקלט ובית המודל.
לצד הביקור בתערוכת והשתתפות במיצגים יוכלו המבקרים בשבוע העיצוב ליהנות ממטעמיו של משק עפאים בקפה שנפתח לאחרונה בבית הנסן ע"י האחים ינון והדיי עפאים, לבקר בחנות הפופ אפ לעיצוב ישראלי של "אסופה", ולהתארח ב"סלון" שבוע העיצוב שבו תזמין גלית גאון מבחר מעצבים ואוצרים לשיחות על עבודותיהם המוצגות באירוע.
רן ישי, מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת: "שבוע העיצוב בירושלים הוא אירוע נוסף המשתלב במגוון הפעולות שהמשרד עורך לחיזוק העיר ירושלים בתחומי החדשנות, העיצוב והתעסוקה המתקדמת. מדובר באירוע דגל לקהילת העיצוב המושך מעצבים משלל תחומים שיציגו מבחר מאומנותם ורעיונותיהם באווירה המיוחדת השוררת בירושלים. שיח אומנותי זה מביא את ירושלים לקדמת הבמה הבינ"ל בתחום העיצוב. האירוע פתוח לקהל הרחב שמוזמן להגיע ולחוות את המיצגים ואת העיר באופן מיוחד ובלתי אמצעי".