למרות משבר הקורונה העולמי, שנת 2020 חלפה על שוק שכירות המשרדים בעיר ללא שינויים דרמטיים, זאת בעקבות המחסור בשטחי משרדים איכותיים להשכרה. מסקר שביצעה חברת 'יור ספייס' (YOUR SPACE), המתמחה בשירותי שיווק ויעוץ עבור חברות בתחום המשרדים בעיר עולה כי למרות שמחודש מרץ 2020 מספר העסקאות הצטמצם, עדיין באותה שנה בוצעו מספר עסקאות בהיקפים גדולים, וגם גדולים מאוד, של שכירות ומכירת משרדים.
1 צפייה בגלריה
הבניה בהר חוצבים
הבניה בהר חוצבים
הבניה בהר חוצבים
( צילום: ינון דודסון)
עוד נמצא כי ברבעון הראשון של שנת 2021 יש התעוררות חיובית בשוק, שמתבטאת בעליית הביקוש. סקר המחירים בוצע על פני מספר כולל של 87 בניינים בבירה שבהם כמיליון מ"ר משרדים.
בנייני class A(בעלי רמת גמר פנימי גבוהה, ששטחם הבנוי הוא עשרת אלפים מ"ר ומעלה; ק"פ) שומרים על תפוסה גבוהה בעיר, כשמ"ר מושכר ב־78 שקל בממוצע, לנוכח המחסור בהיצע איכותי. העסקאות שנחתמות במחירים של 98 שקל למ"ר הן בשטחים של עד 500 מטר.
ב'יור ספייס' מעריכים כי בשנים הקרובות נראה מעבר של חברות לבניינים חדשים יותר, ועליית מחירים.
בעלי החברה, ינון דודסון: "כבר מהרבעון הראשון של 2021 ניתן לשכור שטחי משרדים בפרויקט הסיטי קורט הראשון ברובע הכניסה לעיר, שבו בוצעו מספר עסקאות השנה, תוך כדי הקורונה. גם בגבעת שאול ותלפיות ניתן לשכור שטחי משרדים בבניינים חדשים.
דודסון מציין לדוגמא חברות שהשתדרגו בעיר מבניין ישן למגדל חדש, ביניהן 'סינמדיה', שסגרה עיסקת שכירות של עשרת אלפים מ"ר משרדים, ו־'לייטריקס', ששכרה במהלך 2020 כ־16 אלף מ"ר בגבעת רם.

מקום בהר

בבנייני class B (רמת גמר טובה, בשטח של 5,000 מ"ר בנוי ומעלה; ק"פ) חלה ירידה קלה בתפוסה בכלל אזורי התעסוקה, דבר שהוביל לירידה של כ־4% בממוצע של מחירי השכירות, שעומד על 70 שקל למטר. אך למרות משבר הקורונה, ב'יור ספייס' צופים ששיעורי האכלוס וכן ממוצע מחירי השכירות יישארו יציבים, אם כי תיתכן ירידה קלה במהלך שנת 2021 לנוכח צמצומי שטחים אצל חברות ומעבר לצורת עבודה היברידית מהבית ומהמשרד.
דודסון: "אזור התעסוקה המרכזי שירידת המחירים בו היא הבולטת ביותר הוא הר חוצבים. בפארק הזה ירדו המחירים בכ־8% ויש בו יותר מ־20% של שטחים פנויים.
"ניתוח הנתונים מכוון לכך שזו תוצאה שלילית שנובעת ממספר גורמים, ובהם בעיות תנועה; סגירת מפעלי הענק של חברת 'טבע', שהותירה אחריה חלל משמעותי; והתב"ע של האזור, שמונע למשל מהמדינה לשכור שם שטחים למעט משרדי המחשוב. כל זאת כשבינתיים יש מספר רב של התחלות בנייה של מגדלי משרדים".

כבר לא ב-C

מי שבכל זאת כן נפגעו ואולי בצורה המשמעותית ביותר אלה בנייני class C, בני 20 שנה ויותר. זאת כתוצאה מהאופי והחוזק הנמוכים של מרבית השוכרים שלא הצליחו לעמוד בתשלומי השכירות.
מספר שטחים התרוקנו או נשארו ריקים תוך הפסקת התשלום בלי שנמצאו דיירים חלופיים במהירות מספקת, מה שמוביל ישירות לירידה בתפוסה ובמחיר.
"בבניינים מסוג זה ישבו חברות שחלקן עזבו את העיר למודיעין, בית שמש, עטרות או מישור אדומים כדי להוזיל עלויות", מציין דודסון. "חברות אלה עדיין לא רווחיות או מוכרות - ועל כן גם הטבות המס לא תמיד רלוונטיות עבורן".